středa 5. prosince 2007

Kolo

Jeden malý důvod k oslavě tady v Americe se objevil před nedávnem. Prolomil jsem hranici 2000km na kole v tomto roce. To, co bylo běžné, když jsem studoval na gymplu a možná ještě na začátku matfyzu, se v dalších letech stalo nemyslitelné. Důvody byly pochopitelně spousta práce a Lukáš, který nám oběma doma výrazně omezil množství volného času. Tohle se postupně zlepšovalo a letos jsem se zase trochu více věnoval sportování.

Tak se mi povedlo nasbírat především díky první půlce roku něco přes 1500km do odjezdu do Kalifornie a byl jsem zvědavý, co bude dál. Jak je vidět, momentální stav je pohoda. Do práce je to něco přes 7km a snažím se jezdit pravidelně. S výjimkou několika výletů s Gabkou a Lukášem, které taky nebývají moc dlouhé, je to zatím jediná má cyklistická aktivita, i to ale stačilo na více než 500km za poslední dva měsíce.

Důsledek pravidelného ježdění je pak častá návštěva místních sportovních obchodů. Co mám taky dělat, když auto teď pravidelně užívá Gabka. A tak jsem kupoval pumpu (v OffRamp, protože kolo dorazilo letadlem bez všech doplňků), světlo (v REI ze stejného důvodu, když končil letní čas) a teď především kalhoty do deště a do chladna v Performance Bikes. Hádam, že dojde ještě na návleky na boty a podobné věci, protože už nám tady začíná vlhké počasí. Zatím se jezdit dá, jak by taky ne, když ráno bývá mezi 5-12 stupni a večer se vracím a je obvykle 12-18. Navíc mě utěšuje prozatím fungující kolo. Doufám, že přežije zimu, a na jaře se asi začnu ohlížet po novém.

Několik pozorování o tom, jak se tady jezdí:
  • je to tu země zaslíbená, spousta cest má pruh pro kola a na silničce je to tu paráda
  • normální ulice tu má 2+2 pruhy a více, takže člověk musí počítat s tím, že pojede po větší cestě, občas se takhle dostane i na freeway, kde už to kolem docela frčí
  • alternativa jsou cyklostezky jako Stevens Creek Trail, který jsme popisovali nedávno, tady ale hrozí že podjezdy budou zavřené až začne pořádně pršet
  • cyklistů je tu spousta a řidiči jsou k nim obvykle ohleduplnější (to souvisí s tím, že se tu celkově jezdí klidněji)
  • hodně cest je neosvětlených a to i takové, kde jezdí docela dost aut, např. ta, po které jezdím asi třetinu své cesty
  • až budu chtít jezdit na horáku, stačí vyrazit do spousty parků tady v okolí
  • ... anebo jednoduše od baráku vyšplhat nahoru ke Skyline Blvd, to je fakt pěkný kopeček
  • a vůbec na skutečnou cyklistiku je tu třeba vyjet mimo zabydlené území, jinak to často bývá od semaforu k semaforu (a většina semaforů tu má sensory, které cyklistu občas přehlídnou, to je pak pěkná pakárna)
  • jsou tu k vidění kola všech možných druhů od úplně obyčejných až po moc pěkné speciály

Žádné komentáře: