pondělí 10. prosince 2007

Vánoční strome(če)k

Máme vánoční smrček! Absolvovali jsme už poněkolikáté klikatou cestu od nás nahoru na kopec mezi údolím a oceánem, a tentokrát byl náš cíl ranč, na kterém mají lesní školku plnou stromečků (Gabka: tu cestu s Lukáškem vždycky skoro odstonáme, protože je to 15 km serpentýnama, převýšení je asi 800m). Člověk přijede, u vjezdu vyfasuje pilku a poučení, že stromečky se řežou nad druhými větvemi, popojede na místo, které se mu zdá pěkné, vyleze z auta a jde hledat vhodný stromeček. Po chvilce hledání si ten "pravý" uřízne a naloží, cestou ven odezdá pilku a $50 a domů si přiveze Christmas tree podle svých představ. Stromky se řežou nad dolními větvemi proto, aby z pařezu opět mohl vyrůst nový kmen. Někdy je pak docela poznat, že některé kořeny už živily stromků několik.

Samozřejmě je možné si koupit strom vedle místní sámošky. Nám se ale líbil nápad strávit kus odpoledne výletem do lesa a navíc se ukázalo, že při vybírání se užije spousta legrace. Ono zvolit správně mezi stovkami stromů není tak snadné, zvlášť, když se musí shodnout několik lidí. A tak občas jsme kandidáty vyřadili, protože byli moc vysocí, jindy moc malí, některé stromy rostly křivě, jiné zas byly málo husté. V obtížné konkureci nemůže bodovat nepravidelně rostlá dřevina. A jak má vlastně člověk vědět, co přesně chce? Nakonec jsme se přece jenom shodli. Jakkoliv se Gabce zdál veliký, do auta se vešel a cestou zpět jsme dokoupili v obchodě stojan, do kterého se i nalije voda, nějaké baňky (pro neznalé: v Čechách používají výraz "koule") a pár dalších vánočních ozdob.

Ještě nikdy jsme neměli vánoční stromek tak brzy. Tady jsme tuhle výpravu podnikli i proto, aby se nám ty vánoce trochu přiblížily, když už tady není sníh ani mráz. Během týdne si ho ozdobíme a budeme se těšit na Ježíška. A ke zdobení použijeme i perníčky, které Gabka upekla s vydatnou pomocí Lukáška.

Žádné komentáře: