neděle 25. listopadu 2007

Díkůvzdání

Čtvrtý čtvrtek v listopadu je ve USA svátkem Díkůvzdání. Nebudu popisovat proč a jak dlouho se to zde slaví a zmíním jenom, co jsme dělali během týdne my. Gabka: já bych k tomu jenom řekla, že mě to přišlo jako pěkný svátek, protože téměř každý má přece nějaký důvod říct si "díky". My třeba, že se máme fajn, Radimovi se líbí v práci a Lukynovi ve škole a všichni jsme zdraví.

Především to znamenalo, že byly dva dny volna z práce. Pro Lukáše je luxus ještě vetší, protože jeho škola má volno celý týden. Zatímco já chodil do práce, zbytek rodiny byl doma nebo podnikal výlety po okolí. Středeční výlet na Mt. Diablo asi Gabka s Lukášem popíšou zvlášť. Moc se jim tam líbilo a vůbec to byl zážitek.

Na čtvrtek jsme byli pozvaní ke Carol a Sidovi. To bylo prima a aspoň jsme ten místní svátek úplně nevypustili. Navíc nejenomže jsme zbaštili kus krůty (a cranberries, kukuřice a sladké brambory), dokonce jsme udělali i výlet na nedaleký kopec - Almaden. Gabka: prostě takový dobrý důvod se sejít s přáteli, něco sníst a vypít a bezva povykládat. Domů jsme přijeli o půlnoci. Bylo mě líto Carol, kterou druhý den ráno vzbudila malá Líza prý už 6:47.

V pátek nám přibyly další kilometry na kole. Vyrazili jsme z domu směrem ke Stevens Creek Trail. To je pěkná cyklostezka vinoucí se podél dálnice č.85, která ovšem prakticky není vidět a šikovně nadjezdy nebo podjezdy překoná většinu cest včetně dálnice č.101, Central a vedle ní Caltrain a pod. Tím jsme se dostali až k Shoreline parku a jeli jsme pěkný kus podél pobřeží zálivu, kousek od mé práce, a jinou cestou jsme se pak vrátili domů akorát před setměním. Dohromady nám to vyšlo asi na 24km. Takový příjemný výlet v příjemném počasí. Tohle se nám tady v Kalifornii líbí, v listopadu se dá jít na výlet v triku a mikině. Hádám, že přes den bylo tak 18-20 stupňů, večer je potřeba se včas vrátit, setmí se tu rychle a ještě rychleji ochladí. Když si ale člověk dá bacha, tak je to pohoda.

Sobota měl být úplně celodenní výlet, ale nechtěli jsme nakonec auto zkoušet moc dlouhou cestou, a tak jsme vybrali Joseph D. Grant County Park, který je od nás tak 35 km. Udělali jsme si pěknou zhruba 10km procházku. První půlka nás vedla skoro pořád do kopce. Auto nás vyvezlo asi do 1500 stop nad mořem, ale my vyšlapali nakonec až do 2457 stop, a byli odměněni výhledem na San José a kus zátoky (velkou část Silicon Valey). Druhou půlku jsme si dali docela svižně, aby jsme stihli dorazit k autu tak akorát před setměním. A než jsme sjeli dolů do civilizace (cesta vede serpentýnama z kopce víc než 10 km), měli jsme úžasný výhled z auta na večerní svítící San José, které má přes 900 tisíc lidí a sousedí se spoustou menších měst v okolí.

Žádné komentáře: