čtvrtek 4. října 2007

Zařizování

Tentokrát trochu přeskočím různé věci a zkusím popsat co potřebujeme zařídit, co už jsme stihli a jak plánujeme zbytek.

Začal jsem chodit do práce a to momentálně funguje tak, že Gabka mě ráno doveze do práce a potom se vrací. Lukáš mezitím obvykle vstane a snídá a pak mají dopoledne čas se věnovat škole a dělat něco doma. Odpoledne se obvykle najde něco, co je potřeba zařídit. Nákupy zvládá Gabka sama nebo s Carol a ostatní věci řešíme společně.

Především jsme se nejprve věnovali bydlení. Našli jsme 2bd/2bt, tzn. byt se dvěmi ložnicemi a dvěmi koupelnami v Los Altos. Je drahší než jsme původně předpokládali, ale utáhnout to asi půjde. Líbilo se nám, že je ve slušném místě,a že jsou tam dobře hodnocené školy. Celé je to relativně malý komplex asi 12 bytů a Lukáš by tam měl mít několik vrstevníků. Dokonce se nám povedlo i zkrátit termín a prozatím uzavřeme smlouvu na 6 měsíců místo původně navrhnutých 12. Stačilo se jen zeptat. Asi jsme na paní agentku působili celkem dobře. Prahu znala, protože žila několik let v Berlíně. Máme tedy složený deposit a 18. si můžeme vyzvednout klíče a od 20. by měl byt být volný. Současné bydlení máme do 26. a budeme tak schopní postupně převozit různé věci, které už si tady začínáme křečkovat. Stejně asi bude díra než dorazí věci poslané kontejnerem.

Jak jsme z té realitní kanceláře vypadli a rozhodli se jet založit účet, tak jsme zazmatkovali, Gabka jela doleva ale z pruhu co byl rovně a už skoro na červenou a hned za námi blikalo světlo. Tak jsme slušně zaparkovali, auto s majáčkem (nebylo to typické policejní auto, možná nějací místní policisté) za námi, policista zatelefonoval co dělá a šel nás zkontrolovat. Byla v nás malá dušička a přitom se to nakonec vyřešilo domluvou a ani jsme nemuseli ukazovat řidičák. Prostě pohoda. Pan policista měl babičku, která přišla z Čech. Co k tomu dodat? Pak nám to dalo ještě nějakou práci se správně trefit na Middlefield Rd. a nakonec jsme dorazili do Bank of America.

BoA je jednou z bank, která je ochotná otevřít člověku účet, i když nemá social security number - čísílko, bez kterého se tady jinak velmi špatně žije. My SSN vyřídíme zhruba za týden nebo dva. Po nějakém čekání se nám věnoval jeden černoch, v klidu jsme vyřídili a hotovi jsme byli dvacet minut po zavíračče. Za pět až sedm pracovních dní mají dorazit platební karty.

Další zařizování bude zdravotní pojištění a následně vše, co je třeba, aby Lukáš mohl začít chodit do školy. Zároveň s tím se začneme rozhlížet po autě a taky nějakém nábytku a zařízení do bytu.

Žádné komentáře: