neděle 30. září 2007

První dny

Pokračování o tom, jak se nám vedlo první dny v novém světě.

Program na čtvrtek nebyl složitý. Výlet do Shoreline Park a přitom se podívat, kde to vlastně budu pracovat. Oběd někde. Nákupy různých drobností. Současně s tím, se stalo to, že Gabka si zkusila, jak se jezdí po amerických cestách s automatem, a už mě vůbec nepouští k volantu. Na výletě jsme to střihli přes golfové hřiště, ze kterého nás místní správce chtěl nejprve vyhnat, ale potom co viděl jak se bezradně snažíme vrátit odkud jsme vyšli, tak nám řekl ať to vezmeme přes trávník a ukázal směr. Oběd na Castro street v jakémsi vietnamském bufetu či restauraci byl OK a cosi snědl i Lukino. My si dali nějaké jídlo a Lukáš dostal polívku Pho. Obvykle v takových případech nakonec jí něco z našeho talíře a tohle nebyla výjimka. Večerní program nebyl, protože jsme jednoduše odpadli.

Na pátek nám vycházela projíždka po okolí s Rickem, který nás měl provést a trochu nás dostal do obrazu kam se to stěhujeme, kam se tu dá vyrazit, kde asi bychom chtěli bydlet a kdo ví, co ještě. Bylo to od desíti asi na čtyři hodiny včetně zastávky způsobené Lukášovou nevolností. Naše trasa zahrnovala Santa Clara, Sunnyvale, San Jose, Campbell, Las Gatos, Saratoga, Cupertino, Los Altos, Palo Alto, Mountain View. Sám v tom mám trochu zmatek a Gabka s Lukášem určitě mnohem větší. Cestou jsme se dozvěděli, kam pak půjdeme pořešit místní řidičák, SSN, o tom, že si máme pořídit účet.

Večer jsme pak vyrazili do San Jose k Hrochovi a Carol. Carol nás i s dětmi protáhla do Costco kde nám navíc dělala průvodce. Lukáš měl radost, že slyší mluvit česky někoho jiného než nás, Tomáš myslím byl rád, že si s ním může hrát a Líza vypadala, že Lukáš nakonec je OK. Hra na honěnou v obchoďáku je dobrá zábava a hotovo. Domů jsme dorazili o půl dvanácté.

Sobota, to je house hunting trip, při kterém jsme viděli spoustu míst, kde bychom mohli bydlet. Ke správnému rozhodnutí pak stačí jen zvážit místo (doprava do práce, patro/přízemí, okolí), školy, velikost, uspořádání, vybavení, cenu, parkování, samozřejmě celkový dojem a možná i několik dalších věcí. Únavné, ale důležité. A nejhorší je nakonec to rozhodování. I proto, že jsme okupkovali asi 10 bytů. Začli jsme v Palo Alto jedním relativně malým. Hroch se později vyjádřil, že místo nebylo dobré. Pak bydlení u kus dál v domě s dalšími třemi rodinami, ale kolem domu skoro nic (mělo to ovšem místo v garáži). Pěkný byt v patře v komplexu v japonském stylu kde se nál nezdála blízkost El Camino Real (jedna z frekventovaných cest). Další prohlídka odpadla cestou, protože byt byl už pryč. A tak se jelo do Los Altos a první tip byl na rohu San Antonio a Cueste Dr. Docela jednoznačně jsme se shodli, že tohle za ty peníze nechceme a asi to nebylo jen tím, že jsme dorazili do ještě nedouklízeného bytu. Křižovatka pod okny je vidět na obrázku. Pak měl následovat další o kus dál v ulic, ale nikdo na nás nečekal a tak jsme zařadili oběd. Pizza Lukášovi trochu zvedla náladu. Samozřejmě ne na dlouho. Vrátili jsme se zpět a viděli jsme několik pěkných, nikoliv úplně levných bytů. Los Altos má navíc být čtvrt s dobrými školami. Další program vedl do Mountain View, což je sice kousek do práce, ale o poznání horší school district. Po dvou ukázkách jsme se dohodli, že další už tam vidět nechceme a přejeli jsme do Sunnyvale. Tamějčí část směrem k ulici Fremont by měla být OK a našli jsme tam i něco zajímavého se slušnou cenou. Komplex o kus dál nic zajímavého nenabízel a do toho prvního jsme se taky dostali až napodruhé. Lukáš si tam mezitím chvíli pohrál na hřišti s mobilem. Další veliký komplex bytů Rick odmítl s prohlášením, že asi nechceme bydlet někde, kde nám pán řekl ať čekáme 50 minut než se nám bude moct věnovat. V závěru jsme zkoukli Redwoods v Santa Claře. To je jistě Rickův favorit a umístil tam už pěkných pár klientů. Však ho taky už dobře znali. My jim za odměnu polili kus kuchyně horkou čokoládou a teď už i víme, že místní škola podle greatschools.net není nic moc.

Příští pokračování bude neděle a výlet do Salinas na air festival a možná i kousek z nového, teď už pracovního, týdne. Kromě toho se těšíme, až k nám v úterý dorazí část našich věcí, která letěla.

Žádné komentáře: