čtvrtek 22. listopadu 2007

Škola

Škola, to je v Americe opravdu téma na samostatný článek nebo raději několik. A to se týká nejenom samotné školy, do které Lukáš chodí, ale škol jako takových všeobecně.

Tak především Lukáš ztratil přesně měsíc, než začal v Americe vůbec do školy chodit. To i přesto, že hned druhý den jsme byli kouknout, jak místní školy vypadají a zeptat se, co budeme muset udělat, aby mohl nastoupit co nejdříve. V podstatě kamkoliv se přijde, vždy se člověk dozví podobné věci (a v podobném pořadí). Zaprvé je důležité bydliště, protože školy mají přesně vymezené své okrsky. První škola, kterou jsme navštívili, nás prostě poslala o kus dál, kam jsme měli podle momentálního bydliště patřit. Druhá věc, která školu zajímá, plyne z nařízení místních "school district". To bylo víceméně stejné v Santa Claře i v Los Altos - Lukáš musí mít povinná očkování a nesmí mít TB (tuberkulózu). Další jsou pak různé formality jako adresy, kontakty, minulá škola apod. Zajímavé je, že ani jednou po nás nikdo nechtěl vidět Lukášovo vysvědčení.

A teď se pomalu dostávám k tomu, jak se ty školy liší, a proč jsme nakonec čekali měsíc. Hodnocení škol je veřejně dostupné na internetu na serveru Greatschools.net. Z něj se dá vyčíst ledacos. Například, že škola Kathryn Hughes v Santa Clara má hodnocení 4 (z 10) a je plná převážně hispánských dětí. V praxi to pak znamenalo, že jsme se tam nebyli schopni domluvit, jak to udělat s Lukášovým TB testem. USA je jedna ze zemí, která neočkuje děti proti TBC. Dělají to proto, že některé výzkumy ukazují malou úspěšnost toho očkování. Proto jim přijde jednoduchší raději někoho otestovat. Bohužel ten test je několik vpichů, které u TB positivní osoby mají vyvolat reakci. Tou je svědící flek a navíc ani to píchání není nic, co by Lukáš měl rád. Navíc u něj by ta reakce měla nastat určitě, (po očkování z ČR má vytvořené protilátky a tudíž je pozitivní) a tak jsme se ji chtěli vyhnout. To by mělo jít a byli jsme připraveni akceptovat, že Lukáš půjde rovnou na rentgen plic, což je další krok, který vyloučí, že opravdu není nemocný. Jenže v Santa Claře byli neoblomní a tvářili se, že my jsme pitomí a prostě se to musí udělat, jak říkají oni. Další komplikací bylo, že jít za doktorem pro nás byl v tu chvíli problém, protože jsme ještě neměli vyřízené zdravotní pojištění. K tomu jsme potřebovali moje SSN, a k tomu zase jsem musel nahlásit, že jsem opravdu v USA, pak čekat 10 pracovních dní, požádat o SSN, čekat dalších několik dní a podobně.

A tak jsme to celé odložili a začali řešit školu až ve chvíli, kdy jsme už věděli, kde přesně budeme bydlet, aby jsme nemuseli po chvíli školu měnit. Bydlení jsme vybírali i podle toho, k jaké škole patří (Covington má hodnocení 10 :-) ). Při první náštěvě ve škole v Los Altos, (podle druhého bydlení) s námi mluvila paní, která jen zaskakovala. Nicméně nám dala spousty papíru k vyplnění a hlavní bylo, že Lukáš vypadal touto školou doslova nadšený. Druhý den jsme skutečně postoupili o kus dál. Dali jsme jim ofotit naše papíry o Lukášově očkování a s TB testem stačilo, že paní zavolala správným doktorům, kteří potvrdili, že stačí naše prohlášení, že ten test odmítáme a prostě nemá TB. Uf, to se nám ulevilo. Další zádrhel bylo bydliště. My se ještě nepřestěhovali a už vůbec jsme nemohli donést účet, který by potvrdil, že tam skutečně bydlíme (od elektřiny, vody nebo podobně). A tak paní opět vstřícně navhrla - OK, prostě požádejte o transfer z vašeho distriktu k nám. Zavolala na Los Altos Elementary School District, kde jí potvrdili, že takový přesun odkývnou, a pak už to bylo jen na nás zařídit to na Santa Clara Unified. Na okamžik se zdálo, že je nový problém, když nám sdělili, že to můžou schvalovat třeba 2 týdny. Pak se ale nechali přesvědčit, že to schválí a odfaxují na číslo, které jim seženeme. Závěr je jasný z předchozích příspěvků, Lukáš do školy chodí.

O tom, jak to ve škole samotné chodí, zase příště.

Žádné komentáře: