pátek 21. listopadu 2008

Stanford

Jsme hrozní lenoši. A proto nám trvalo více než rok, než jsme se zašli podívat na Stanford. Přitom to máme kousek a už jsme párkrát byli jen o kousek vedle. Nicméně o posledním víkendu jsme to napravili a s lítostí zkonstatovali, že jsme to měli udělat už dávno.

Univerzitní kampus je opravdu moc pěkný a budeme se tam chtít znovu kouknout. Třeba pak budeme mít pěknější fotky, protože tentokrát už se nám stmívalo. A taky by jsme chtěli vidět celý areál a ne jen moc pěkný střed, kde kolem obdélníkového nádvoří vyrostly první budovy. Mně a Gabce se to moc líbilo. Možná i proto, že je to jiné než vetšina věcí, které tady člověk vidí ve valley. Určitě se vylezeme podívat na kus okolí z Hoover tower. To je věž, kde je vevnitř knihovna, a je pojmenovaná po Herbertu Hooverovi, který byl jedním z prvních absolventů Univerzity a později prezidentem USA. Ano, je to ten pán, po němž pojmenovali i Hoover Dam na řece Colorado.

Taky jsme při té příležitosti zjistili něco o historii. Ta je výrazně kratší než má třeba Univerzita Karlova, ale dá se na tom demonstrovat kus Kalifornské historie. Zakladatel Leland Stanford sice nepřišel do Kalifornie mezi prvními zlatokopy, ale i tak tu byl včas, aby stihl udělat kariéru u železniční společnosti v době, kdy vrcholily závody o to, kdo spojí obě pobřeží. Pak se stal guvernérem a později senátorem. Univerzitu se rozhodl postavit poté, co jeho syn umřel v necelých 16 letech na tyfus. Na fungující univerzitě se v různých dobách řešilo, jestli se bude platit školné nebo ne, anebo kolik může studovat studentek. Skutečnost, že některé části jsou pojmenovány po Hewlettovi a Packardovi, už pak patří k začátkům Sillicon valley, které by tady bez univerzity asi vznikalo mnohem hůř.

1 komentář:

Jana řekl(a)...

moc pekny a ... zajimavy
taky jsme tam jeste nebyli :-s