sobota 26. července 2008

Dodatky k Česku

Příjemný pocit je, vidět spousty zeleně kolem sebe. V Kalifornii v tuhle roční dobu už je tráva většinou zažloutlá a zeleň je ve městě jen tam, kde se kropí. Ono se teda kropí všude možně, ale to už se tam pak vyrobí nějaké kytky a záhony.

Dojmy z nakupování jsou, že podrahla spousta věcí, zejména potraviny. Nás taky momentálně zajímají v podstatě jen potraviny. U toho zbytku jenom koukáme, o kolik jsou tady spousty věcí dražší, ačkoliv koruna úžasně posiluje. Stejně neplánujeme tady nakupovat a vézt věci do USA.

Bezdomovci vybírající popelnice pod našimi okny jsou pořád stejní (odvykli jsme, protože v Los Altos se prakticky nevyskytují, v SF by to bylo jiné). Ti na vítkovickém nádraží, kteří tam bydlí ve vratech, budí horší pocit. Vůbec to tam vypadá už leta zoufale. Paní, co nám prodávala lístek, byla snad jediná aspoň trochu normální osoba na celém nádraží.

Cesta v pátek odpoledne po D1 na Moravu je zážitek vždy. Jedna cesta je asi stejně adrenalinu, jako týdny řízení v Kalifornii. Zajímavý pocit (o něco později) byl, sednout si zase do našeho starého Forda. Holt Subaru je proti tomu malý tank. Neustále zapomínáme pouštět světla. Hodní řidiči na nás blikají. Po dojezdu jsme rádi za pípání, které nám říká: "Zhasni!" Lukáš akceptoval, že tady bude jezdit v sedačce.

Ostrava - rozkopané Vítkovice, pořád stejný pocit, že vše, co přibylo na Vítkovické náměstí za komunistů (knihovna, Výběr, ...), bylo uděláno hrozně necitlivě v porovnání s architekturou, která tam byla předtím. Oproti tomu Svinovské nádraží už konečně vypadá jakž takž.

Celkový pocit z Havířova a Ostravy mám horší než z Prahy. O Praze bych se nestyděl říct, že to město žije. Na Moravě jsem viděl příliš mnoho lidí a věcí, které vypadají unaveně nebo utrápeně.

Žádné komentáře: