neděle 20. dubna 2008

Domácí pomocník

Máme doma novou hračku. Jmenuje se iRobot Roomba a je to vysavač. Taková malá potvůrka, kterou necháme nabít a pak ji jen pustíme ať si jezdí po bytě a vysává. Ona pak začne opravdu jezdit sem a tam, my jí necháme spoustu času, a tak projezdí nakonec celý kus bytu, kam ji vypustíme. Je to jako malé domácí zvířátko, co se toulá po bytě.

Učíme se, jak to vlastně udělat, aby to vysávalo co nejlíp. Při prvním pokusu vysavač utekl z obýváku do jídelny, kde se mu moc líbilo zamotávat se mezi židlemi a zase se odtamtud dostávat na volnější plochu. Když se osvobodil, vetšinou zamířil do kychyně. A pak obvykle zase dokola. Nakonec ale našel i cestu zpět do obýváku a chvíli bojoval i tam. Příště raději židle zvedneme na stůl a podumáme jak nastavit hranici, kam už nemá lézt. To se dělá takovou krabičkou, která vysílá signál, že dál už je zakázáno (mj. se to hodí třeba u schodiště dolů).



Další lumpárna je podstavec psacího stolu, na který umí najet a chvílí sebou škube, aby sjel dolu. Mám podezření, že přitom úspěšně ztratí orientaci a pokračuje dál zcela náhodně. Na druhou stranu robot šikovně umí jet podél zdi a obvykle stihne zpomalit, než dojede ke zdi nebo kusu nábytku, o který se zastaví a otočí.

Celkově je to šikovné. Můžeme to pustit, když jdeme na procházku, a ani to není taková otrava jako normální vysávání. Taky se k tomu prodává "dock station", kam to umí zaparkovat, když dochází baterka nebo když je hotovo. Tu si asi pořídíme. Samozřejmě jsem za tuhle koupi nejvíc loboval já, protože vysávání je moje domácí práce. Koneckonců o žádné krabičce, co umí sama žehlit, nevím. Dodatek: kdybych věděl, že nás čeká zásadní investice do auta, tak jsme dál vysávali starým vysavačem.

Žádné komentáře: