středa 1. července 2009

Sequoia NP

... aneb vy si myslíte, že jste viděli pořádný strom?

Udělali jsme si prodloužený víkend a v pátek ráno vyrazili do Sequoia National Park, který je od nás asi pět hodin cesty autem. Na místě jsme byli chvíli po obědě a začali jsme hledáním kempu, abychom měli kde spát. Nakonec se na nás usmálo štěstí a chytili jsme poslední volné místo ve Stone Creek. Do centra parku to nebylo daleko a bylo to stejně vysoko na kopci jako většina míst, kam jsme měli namířeno. Postavili jsme stan a stihli výlet k Tokopah Fall - takový pěkný kaskádovitý vodopád na konci jednoduché procházky.

Druhý den byly na programu stromy. Sekvoje, které jsme viděli v Yosemitech, mi teď připadají jen jako ochutnávka. V tomhle místě je jich daleko víc a vypadají mohutněji. Pochopitelně nešlo vynechat General Sherman Tree, což je ten nejvetší kus, ale je jich tam hodně. Procházkou lesem a loukami jsme se dostali k Moro Rock - skála podobného původu jako Half Dome, na okraji té náhorní plošiny, kde roste nejvíce sekvojí. Výhled je pěkný, i když znečištění z údolí je tady poznat a tak vzdálenějsí kopce pravidelně nejsou vidět.

Celkově jsme nepodnikali nic náročného. Spíše jsme měli radost, že se Lukášovi v neděli moc líbila Crystal Cave. Po všech těch vodopádech ho jeskyně zaujala mnohem víc, než cokoliv jiného. My se trefili do období, kdy v jeskyni není po loňském požáru elektrické světlo. Asi jsme přišli o pár dojmů, ovšem zase to mělo s lampičkami svoji atmosféru. A pak už zase domů rozpáleným údolím.

PS: Když se Lukáš ve třetí třídě poprvé učil o sekvojích, a já už tušil, že se budeme stěhovat, říkal jsem mu, že jestli je chce vidět, bude muset do Kalifornie. Tenkrát ho to zaujalo. Dneska už si na to samozřejmě nepamatuje :-)

1 komentář:

Jana řekl(a)...

koukam, ze Vase trasa se hodne podoba te nasi kdysi ;-)

nam se tam taky moc libilo, hlavne Crescent Meadows, hmmm, musime se tam jeste nekdy vydat

j.