středa 28. května 2008

NHL

Hokejové mistrovství světa mi letos uniklo, prestože se hrálo v Kanadě. Prostě to v televizi nedávali. Pro lidi tady, je to turnaj pro ty, co vypadnou ze hry o Stanley Cup.

A Stanley Cup už pro místní zajímavý je. A tak běží i domácí nabídce programů. (Máme druhou nejmenší sadu programů, ať je tam nějaký sport a něco pro děti. V podstatě 50 kanálů volovin - jaký pokrok od 80. let, kdy Pink Floyd zpívali "13 channels of shits to choose from".) Po pravdě jsem až doteď viděl v podstatě jen západní konferenci. Zápasy na východě běží obvykle od čtyř a to je šílené, koukat denně od čtyř do devítí na hokej. Sledoval jsem San José a vůbec se nedivím Hadamczykovi, že chtěl na soupisku Michálka. Ovšem koukat na jejich zápasy mi přijde nervy. Ten tým umí vytvořit obrovský tlak a vyrábět šance. Bohužel tohle umí jen v určitých úsecích zápasů a 60 minut se takhle hrát nedá. Pak mají naprosto hluchá místa, která typicky končí zcela zmatenou hrou ve své obranné třetině a často i gólem. Na druhou stranu mají nejlepší třetí třetinu v celé soutěži a umí otáčet zápasy. Jejich druhá série s Dallasem, kde vypadli, byla neobvyklá tím, že nikdo nevyhrál zápas, ve kterém dal první gól.

Dallas se mi moc nelíbí. Je to takový americký tým. Moc kombinace tam není, spíše nahodit a tlačit se do brány. Občas nějaká přetlačovaná nebo bitka.

Detroit je jiné kafe. Když teď porovnávali jejich třetí třetiny s Pittsburghem, tak se zdálo, že jsou mnohem horší. Jenže to ve vetšině zápasů je koukání, jak se soupeř lopotí něco udělat s nepříznivým stavem, a Detroit čeká na příležitost ke zvýšení náskoku. Spousta zkušeností, hrají s přehledem a většinou je problém je odstavit od puku. Takže ten puk často podrží a počkají na pořádnou nahrávku. K tomu, jak to hrají takhle profesorsky, navíc pravidelně a obvykle docela regulérně někoho zmastí. Je mnhem jednoduchší sestříhat šoty, jak hráči Pittsburghu lítají k zemi, než jak se dostávají do šancí. Hudler hraje pěkně, bývá vidět na přesilovkách, kde má dost prostoru a často se to hraje přes něj. Česká média neustále melou o Haškovi, ale ten prostě začátek nezvládl a má prakticky po sezóně. Osgood chytá dobře a basta. Vadí mi na něm akorát, že je hrozný simulant.

Doufám, že Tučňáci něco doma zahrají. Jinak to skončí nudným výpraskem.

1 komentář:

honza řekl(a)...

50 kanálů?... no to ale zas není tak velký pokrok od začátku 90. let, kdy Springsteen zpíval 57 channels and nothing on :-)