sobota 30. srpna 2014

Výlet do Španěl

Dovolená je za námi. 16 dní jsme byli v Katalánsku a Andaluzii. Najeli jsme přitom přes 2600km, viděli toho docela dost, stihli se okoupat párkrát v moři a teď už jsme zpátky doma. Bude potřeba zpracovat fotky a zase se vrátit do normálního koloběhu - my k práci a Lukáš zpátky do školy.

Několik drobných poznámek:

Bydlení jsme letos převážně zamlouvali na AirBnB a jsme s tím velmi spokojení. Čtyři noci v Barceloně a pak po dvou v Cartageně, Granadě, Seville a Tarragoně. Mezitím několik normálních noclehů přes booking.com. Potkat na cestách šváby se asi jednou musí stát každému, kdo více cestuje (bungalov kousek od mokřiny u mořkého zálivu).

Bylo teplo. Co jiného taky čekat v srpnu ve Španělsku. Ale docela jsme to ustáli bez spálenin. Přizpůsobili jsme a když to šlo, drželi jsme siestu. Bydlení bylo většinou v centru a tak to šlo. Spávat jsme chodili později, když už nebylo takové horko.

Jazyk je oříšek. Pomohlo, že se Lukáš už dva roky španělštinu učí. V Katalánsku sice maji všude první jejich jazyk, ale španělsky umí a mluví možná trochu pomaleji. Na jihu to bývalo horší. S angličtinou to býva často docela problém. Muzea mívají anglické popisky nebo audio průvodce, ale není to pravidlo.

Navštívili jsme i Gibraltar, který nás překvapil. Je to opravdu výrazná skála, která se tyčí více než 400 metrů nad úrověn moře. Akorát na Afriku jsme stejně skrz dopolední oblačnost nedohlídli. I tak se nám tam ale líbílo.

Alhambra v Granadě a královský palác Alcazar v Seville byly opravdu zážitek - maurská historie je pro nás něco nezvyklého. K tomu katedrála v Seville prezentující bohatství z dobývání Nového Světa. Barcelona to je především Gaudí. Podepsal se tam na spoustě věcí. Kousek od Cartageny je Mar Menor - veliká zátoka s klidným mořem a veeelice zvolna se prohlubujícími se plážemi. O Tarragoně jsem se tu už zmínil u fotky.

Jídlo byla občas loterie a pravidelně zábavný boj o to, co to vlastně objednáváme, když se horko těžko domlouváme. Dobré byly tapas, zkoušeli jsme paellu, jen některým chutnalo gazpacho ... Jiným naopak zachutnala sangria.

Žádné komentáře: