středa 3. června 2009

California Academy of Science

V neděli jsme vyjeli směr San Francisco s cílem navštívit vědecké muzeum s honosným názvem - Akademie Věd. Přesto, že jsme si dopředu koupili vstupenky na internetu, museli jsme vystát obrovskou frontu na vstup. Ale určitě to stálo za to.

Kromě hlavních atrakcí - planetária, akvária a deštného pralesa, je tady porůznu spoustu expozic a výstav, třeba ochrana životního prostředí věnovaného hlavně změnám klimatu a prostředí v Kalifornii, evoluční vývoj (včetně výstavy o Galapágách, kde Darwin vymyslel svou teorii Evoluce), afrika... všechno doplněné spoustou obrázků, obrazovek, exponátů, plakátů a popisů. Muzeum otevřeli před rokem, takže expozice jsou technicky úžasné, moderní a aktuální.

Lukynovi se nejvíce líbilo planetárium. V kině s obrovskou polokruhovou obrazovkou nás provedli kolem světa, všech planet a celým vesmírem. Moc hezky mají udělané i akvárium, kde kromě ryb, krokodýlů, mořských koníků byli i chameleóni, piraně, obrovští sumci nebo morény. Všude jsou navíc expozice o ochraně prostředí upravené tak, aby byly zajímavé i pro děti.

Ale nám s Radimem nejvíce učaroval deštný prales. Velká prosklená polokoule má v průměru cca 30m a 4 poschodí, které se prochází postupně okolo stoupajícím spirálovým chodníčkem. Teplota je tady skoro 30 stupňů a 75% vlhkost. Kromě stromů a rostlin deštných pralesů (jižní Amerika, Madagaskar, Borneo a Kostarika) jako např. mahagonů, orchideí nebo kakaovníku, se tady volně pohybuje asi 600 ptáků a motýlů. Na každém poschodí jsou navíc klece a akvária s ještěrkama, chameleónama nebo netopýři. Já jsem byla nejvíc nadšená ze všech těch úžasných motýlů, Radim zase paf z malých červených žabiček s modrýma nožičkama :-).

Žádné komentáře: